De route en de planning

  Eén van de taken die de Te Ararora-stichting op zich neemt, is het publiceren van de route wijzigingen. De route voor de Te Araroa class of 2016-2017 is van de week gepubliceerd, dus de puntjes van de reis kunnen op de i gezet worden. Wat zijn die puntjes precies?

  De route is niet veel veranderd ten opzichte van vorig jaar. Vaak gaat het om minieme verschillen, die toch best belangrijk kunnen zijn. Zo kan een boer bijvoorbeeld de toegang tot zijn stuk land hebben opgezegd, waarvoor in de plaats een nieuw stukje route is gekomen. Het geeft een fijn gevoel om met de nieuwe wijzigingen de laatste – en misschien wel de belangrijkste – plannen in gang te zetten, iets wat we – tot nu toe – stiekem – voor ons uit hebben geschoven.

  Trail notes

  De route is opgedeeld in 10 secties. Voor elke sectie zijn trailnotes geschreven door de stichting. Hierin staan alle details van de route beschreven: waar je onderweg op moet letten, hoe je moet lopen – heel belangrijk ;), duidelijke herkenningspunten op de trail. En handige tips, zoals dat je de eerste sectie van de trail het beste met eb kunt lopen anders haal je niet alleen natte voeten, maar heb je ook kans op een natte onderbroek. Of juist op welke segmenten/secties het lastig is om drinkwater te vinden, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

  De trailnotes bestaan uit ongeveer 30 pagina’s per sectie, teveel om uitgeprint mee te nemen. Daarom nemen we de notes mee op de Kindle en als backup op de telefoon. De trailnotes zullen we onderweg gebruiken ter voorbereiding op de volgende sectie die we lopen. Elke dag zullen we de notules van de volgende dag bestuderen, zodat we weten wat we kunnen verwachten en waar rekening mee te houden.

  Trail maps

  De route is ook uitgezet op kaarten en worden eveneens aangeboden op de site van de stichting. De kaarten zijn te downloaden in PDF-formaat, zowel in hoge resolutie als verkleind voor mobiel. Het is erg fijn dat er altijd TA-hikers zijn – van voorgaande jaren – die de schone taak op zich nemen om deze PDF-kaarten te verkleinen naar JPG (verkleinde afbeelding) voor op de smartphone en andere devices. Dat scheelt weer een Photoshop-taakje!

  De routekaarten gaan op ons beider mobiel en de Kindle mee als backup. Wij twijfelen nog over of we geprinte versies van lastige dicht beboste stukken en routes waar we lange tijd geen bewoonde wereld tegenkomen, moeten mee nemen. Het is extra rompslomp en gewicht. Echter, voor de zekerheid hebben we 2 weken geleden een korte cursus op de Veluwe gevolg om te navigeren op kompas… Wij beginners zullen nooit de makkelijk weg kiezen (no pun intended;) )

  Route op de GPS en telefoon

  Tevens wordt de route gelukkig aangeboden als GPX: een speciaal format voor navigaties. We zijn dus niet afhankelijk van papier, maar kunnen ook wat moderne techniek gebruiken. Eerder schreven we al over de eTrex 20 GPS van Garmin, die we meenemen. Hier kan de route direct op bekeken worden.

  gaia-gps-iphone

  Naast de Garmin, gebruiken we de navigatieapp Gaia GPS op onze mobieltjes. Deze is te krijgen voor iPhone en Android. En aangezien ik een iPhone heb en Bibi een Nexus 5x, houdt dat in dat we de app’s 2x moeten kopen…ugh! Maar we zijn ook 2x zo veilig…dat dan wel weer. Het fijne is dat de topografische kaart van Nieuw Zeeland gratis te downloaden is in de app én dus offline te gebruiken is, dat scheelt batterij-verbruik.

  Route in hoofdlijnen uitstippelen

  Een Zwitsers stel dat vorig jaar de TA heeft gelopen, Nadine & Philippe, onder de TA-hikers ook wel bekend als ‘Gustofrenzy‘ hebben – mijn dank is groot – een hele mooie samenvatting van de route gemaakt: Welke segmenten zijn er, hoe lang zijn ze, waar kan je slapen, waar kan je een supermarkt vinden voor een resupply en waar kan je een bouncebox heensturen etc.? Perfect voorwerk!

  We hebben een kopie van deze samenvatting gemaakt en werken deze – op basis van de nieuwe trailnotes 2016 – bij en voegen onze eigen info eraan toe. Zo wil Bibi graag per segment/sectie in ieder geval een aantal slaapplekken (bnb’s, hostels, hotels en campsites) in de samenvatting opnemen, omdat het gedoe en gezoek scheelt als je moe bent en een slaapplek mét douche zoekt. Eerst rest ons de schone, maar tijdrovende taak, om de trail notes in z’n geheel te lezen en de belangrijkste zaken samen te vatten…Aargh! Note to self: het is voor het goede doel! Het is voor het goede doel!

  Herbevoorrading

  Te Araroa resupply mapHoe meer mensen de trail lopen, hoe meer informatie er beschikbaar komt. Zo heeft een mede2016-hiker een super handige kaart gemaakt met alle supermarkten die we onderweg op de trail tegenkomen. Nice! Hiernaast de kaart van het Noordereiland. De variant van het Zuidereiland is in the making.

  De resupply-map gaat uiteraard mee op de telefoons!

  Met deze voorbereiding en alle mogelijke kaarten op alle mogelijke devices, new en old school, zou je zou denken dat verdwalen of een stuk verkeerd lopen bijna niet mogelijk is. Dan kennen jullie mij nog niet. We gaan turven en laten het weten.. 😉

  Reacties