Gear: On the road-gadgets voor de veiligheid

  Iets meer dan 3.000 km lopen door Nieuw Zeeland. En dat met het richtingsgevoel van een kip. Wat kan er misgaan? Maar niet alleen het volgen van de juiste route is van belang, ook het thuisfront laten weten waar we zijn én hulp kunnen inroepen als dat nodig is, is minstens zo belangrijk… Hier zijn gadgets voor nodig!

  Navigeren

  Om te zorgen dat we niet verdwalen, hebben we kaarten nodig. De stichting (Te Araroa Trust) stelt alle kaarten die je nodig hebt ter beschikking. De route wordt elk jaar bijgewerkt. Medio september zijn alle veranderingen doorgevoerd en kan je kaarten en trailnotes downloaden van de site.

  De kaarten en trailnotes zijn zo uitvoerig dat je al gauw aan de honderden a4’tjes zou zitten als je deze gaat printen om mee te nemen. Dat zorgt voor een hoop extra gewicht in de tas wat je niet kunt gebruiken. Wij willen dat anders oplossen als ware kinderen van deze tijd 🙂

  Trailnotes

  De trailnotes beschrijven de route en geven tips waar je kunt overnachten, waar je water kunt vinden en welke uitdagingen je tegenkomt. De trailnotes zijn per deel van de route als PDF-bestanden te downloaden.

  De PDF-bestanden zetten we om naar MOBI om deze via onze Kindle ereader te kunnen lezen. Omdat Bibi al jaren een Kindle Paperwhite heeft en gebruikt, is het een no brainer om deze mee te nemen. De nieuwe versie heeft een zeer hoge resolutie én gaat lang genoeg mee zonder al te veel te hoeven opladen.

  Kaarten

  De kaarten zijn eveneens te downloaden als PDF. Deze kaarten zetten we zowel op de Kindle als op de mobiele telefoons.

  De route

  Onderweg is de route aangegeven en te herkennen een oranje driehoeken die – zoveel mogelijk – op strategische punten geplaatst zijn door de stichting. Echter kan je er niet vanuit gaan dat je de hele route op deze markers kan lopen. Niet alleen zijn er mensen die ze bewust verwijderen. Ook staan ze soms te ver uit elkaar of zijn ze in dik beboste gebieden simpelweg niet meer te vinden.

  Gelukkig wordt de route ook digitaal beschikbaar gesteld. Waar zouden we in deze tijd zijn zonder al die devices?

  Garmin eTrex 20 gebruiken we als backup voor navigatieWe hebben een redelijk simpele GPS – Garmin eTrex 20 – en de wandelkaart (TOPO) kaart van Nieuw Zeeland gekocht. Lang leve Marktplaats! Hier is de route op te plaatsen en kan je goed zien waar je heen moet.

  Ik moet zeggen dat de techniek ervan – vergeleken met een mobiel – bijzonder achterhaald is. Ik verwacht daarom dat we het grootste deel van de route zullen controleren met de telefoon. Simpelweg omdat dit vele malen sneller werkt dan de Garmin. Waarom dan toch de Garmin mee? De Garmin werkt op batterijen en die gaan langer mee dan de accu in je telefoon. Het is een fijn gevoel om deze als backup te hebben.

  Wat te doen bij nood?

  Er zijn delen van de route waar je dagenlang geen mensen zal tegenkomen. Met dat gegeven in het achterhoofd is veiligheid prioriteit nr.1. Want hoe bereik je iemand als je hulp nodig hebt?

  SPOT GEN3 handig aan de tas zodat hij altijd binnen handbereik isHiervoor hebben we de SPOT GEN3 gekocht. Dit is een GPS-messenger waarmee je onder andere hulptroepen kunt inschakelen.

  Dagelijks gaan we het apparaat gebruiken om tekst berichten te sturen naar het thuisfront. Vooraf kan je een tekstbericht instellen en deze naar een aantal emailadressen laten sturen. Het plan is om elke ochtend te laten weten dat we gaan lopen en ‘s avonds dat we ergens aangekomen zijn. Dit standaard tekstbericht is voorzien van een GPS-coördinaat. Zo kan het thuisfront exact bijhouden waar we zijn.

  SOS functie op de SPOT GEN3In het geval van levensbedreigende situaties, kan je met de SPOT hulptroepen inschakelen en een reddingsactie op touw laten zetten. Door de SOS-knop in te drukken, wordt het noodsignaal verstuurd naar de internationale reddingsorganisatie GEOS. Zij zorgen ervoor dat er een lokaal team naar jou op zoek gaat en je komt helpen. Een fijn gevoel!

  Om de SPOT te kunnen gebruiken, heb je een abonnement nodig op de dienst! Helaas sluit je deze voor een jaar af en is het niet mogelijk op gebruiksbasis te huren.

  plb-product-shotUpdate: De SPOT GEN3 waar het hier onder over hebben is inmiddels vervangen voor een rescueMe PLB1 van Ocean Signal. Hij is lichter, kleiner en je hoeft geen reserve batterijen mee te nemen. We missen wel de functie om locaties naar het thuisfront te sturen, maar de berichten naar de hulpdiensten schijnen – vanwege het gebruik van meer satelliet netwerken – betrouwbaarder te zijn. Precies de functie waar je zo’n apparaat voor hebt.

  De rescueMe werkt zonder abonnement en werkt eenmalig. Bij het sturen van een noodoproep blijft hij zijn complete batterij levensduur het signaal doorsturen. Na gebruik moet je de accu laten vervangen.

  Reacties

  One Comment

  1. […] afhankelijk van papier, maar kunnen ook wat moderne techniek gebruiken. Eerder schreven we al over de eTrex 20 GPS van Garmin, die we meenemen. Hier kan de route direct op bekeken […]

  Comments are closed.