Gear: Slapen op de trail

  Alleen al aan het uitzoeken van de tent kun je maanden spenderen. Of je nu online kijkt of naar een goede outdoorzaak gaat, je wordt overspoeld met een grote hoeveelheid aan tenten: diverse brands, verschillende kwaliteiten, kleuren, grootte, gewicht…Je kunt het zo gek niet bedenken. Veel mensen zijn fan van Hilleberg, een Zweeds merk van dito degelijke makelij. Superduurzaam, maar één nadeel als je 3000km gaat lopen, je tilt je een breuk. En ik had nog wel mijn zinnen gezet op de Hilleberg, want als iedereen zegt dat het goed is, dan is dat zo toch? 😉

  Dat ‘je een breuk tillen’ geldt helaas voor zoveel Europese hike-gear. Kennelijk zijn wij nog niet klaar voor lightweight thru-hikes. Maar alle gekkigheid daargelaten, goed kunnen slapen op zo’n intense tocht is minstens zo belangrijk als het hebben van goede wandelschoenen. Het is het dus zeker meer dan waard om net zo lang te researchen naar licht en comfortabel slaapmateriaal, totdat je iets hebt gevonden wat voor jou werkt. Eerlijk is eerlijk, soms moet je consessies doen en ga je voor comfort in plaats van gewicht. Zo heb ik bijvoorbeeld een iets zwaarder en breder slaapmatje dan Jasper, omdat ik het niet zag zitten ‘s nachts van mijn mat af te rollen.

  Wij hebben voor de volgende slaapspullen gekozen en wellicht heb je er ook iets aan. Na onze reis zullen met een review komen, want dan hebben we echt kunnen ondervinden wat werkt en niet!

  MSR hubba hubba NX, Exped hypersynmat, Exped Aero pillow, Sea to Summit silk liner

  Slaapzak – Marmot Hydrogen
  Mijn lijf werkt een beetje vreemd. Ik kan het ontzettend koud hebben, vooral bij mijn voeten en eenmaal op temperatuur gekomen, heb ik het vaak weer te snel warm. Tja, wat voor slaapzak kies je daar nu weer bij.

  Ik was dus op zoek naar een slaapzak die het goed houdt onder koele temperaturen, maar waar je niet meteen uitzweet als het warm is. Omdat we in de zomerperiode gaan, leek het mij niet noodzakelijk om een < -5 slaapzak te nemen. Dat zou niet alleen te warm zijn, maar een warme slaapzak houdt ook in meer vulling en meer gewicht. Ik zocht dus naar een slaapzak met een temperatuur tussen +5°C en -5°C. Mijn wensenlijstje was hiermee nog niet klaar, want de slaapzak moest ook van kop tot teen open kunnen, of te wel een full length zipper hebben - ook hier wilde ik een concessie doen, want meer rits staat ook gelijk aan meer gewicht. De redenatie die ik er op nahield was, 'liever iets te warm dan te koud!' en als het warm is, kan ik de slaapzak openritsen en er bovenop liggen. Zo gezegd, zo gedaan! En dat bleek wederom niet mee te vallen. Of de slaapzak werd te zwaar, of onbetaalbaar - ik vond €600 toch wel een belachelijke prijs -, of hadden geen goede reviews of was simpelweg niet te vinden. Na lang wikken en wegen heb ik uiteindelijk gekozen voor een Marmot Hydrogen.

  marmot-hydrogen

  Op alle shops/fora en wat dies meer zij staat ‘full length zipper’. Kennelijk hanteren men en ik andere definities van full length, want eenmaal ontvangen zag ik dat de rits stopt tussen enkel en scheen. Oh well, toch nog ver genoeg om op de slaapzak te kunnen liggen of mijn voeten buiten boord te houden.

  De Hydrogen is gemaakt van ganzendons die diervriendelijk zijn geplukt – ook belangrijk – bestaat uit 800 fillpower, wat ervoor zorgt dat het een goede warmte-/gewichtratio en het heeft een comfort temperatuur van 0,9°C met een comfort limiet van -4,9°C. Met andere woorden, tussen 1°C en -5°C heb je het niet te warm of koud. En dit goedje weegt ‘maar’ 680 gram als je kiest voor een normale lengte ipv een lange variant (770gr.). Nu kijken of de Marmot in de praktijk ook zo bevalt als zwart op wit!

  Slaapmat – Exped Synmat Hyperlite MW
  Iedere ultralight thru-hiker dweept met de matjes van Thermarest, de Neoair Xlite (362gr): “Licht en comfortabel”…zeggen ze! Niet als je Bibi Veth heet. Helaas kun je niet altijd afgaan op wat men zegt of vindt en kun je niet klakkeloos online bestellen. Sommige producten, vooral als je er geen kaas van hebt gegeten, moet je even bekijken, voelen en ervaren. Jasper en ik hebben heel wat ritjes o.a. naar Zwerfkei in Woerden gereden om bepaalde producten eens in het echt te zien.

  Bij het testliggen viel Thermarest voor mij al 100% af. Licht? Wellicht! Maar je moet een goede comateuze slaper zijn, wil je geen last hebben van het geluid van 1000’den bladeren als je je omdraait. Zo klinkt het nl. als je op de Neoair ligt. Voor enorm lichte slaper als ik is deze slaapmat dan niet geschikt.

  exped-hyperlite synmat-mw

  Tien matjes verder, kies ik voor de Exped Synmat Hyperlite MW. Dat MW staat voor Medium Wide. Dat wil zeggen dat deze variant ietwat breder is dan de regular M, 65cm. tov 52cm. Iets meer schouderruimte geeft mij een minder claustrofobisch gevoel en maakt dat ik mij iets vrijer kan bewegen. De Synmat Hyperlite ligt voor mijn gevoel stabiel en is dik genoeg, zodat je niet het idee hebt dat je op een houten plank ligt. Nee, het komt wel in de buurt van een fijn matras, eigenlijk. De MW weegt 415gr vs. 349gr voor de M-versie. Toch vind ik het gemak van een 13cm. breder matje de 66gr. meer dan waard. Mijn lijf zal mij dankbaar zijn na al die kilometers, hoop ik dan.

  Kussen – Sea to Summit Aeros Premium
  Wel eens een opblaasbaar kussen gebruikt? Juist! Net alsof je op een zak met lucht – oh, wacht even! – ligt. Niet echt comfortabel, mijn hoofd gaat alle kanten op. Van alle reiskussens vind ik de Sea to Summit Aeros Premium nog het meest fijn.

  seatosummit-aerospillow

  Het simuleert een ‘normaal’ slaapkussen en met het extra ventiel (voor opblazen of leeglopen) kun je de hardheid met beleid bepalen. Daarnaast is ie lekker zacht. Als ik uit alle kwaden moet kiezen, dan is dit ‘the one’: redelijk licht en van alle gemakken voorzien. Wij hebben de regular genomen, omdat dat scheelt qua gewicht. De regular weegt 79gr. (vs. 105gr voor een Large).

  Lakenzak/Liner – Sea to Summit Silk Liner
  Ik heb lang getwijfeld of ik een lakenzak moest nemen, want het is toch weer extra ruimte en gewicht. Echter, met dat vele lopen en niet altijd kunnen douchen – ook al heb ik mij voorgenomen dat elke rivier van mij is en ik vochtige doekjes en washandjes paraat heb – wordt je slaapzak sneller vies. En ‘s nachts zweet je waarschijnlijk als een gek in dat donsding. Een liner zorgt ervoor dat mijn slaapzak langer meegaat dan een week, een liner kun je immers makkelijker wassen onderweg dan een slaapzak. Oké oké, ik ben overtuigd.

  seatosummit-silktraveller

  Het is de Sea to Summit Silk Traveller met pillow insert geworden – nee, we worden helaas niet gesponsord door Sea to Summit, ondanks de vele producten ;). Ik wilde geen mummy-variant ook al is die lichter van gewicht en heb voor een rechthoekig model gekozen. Ik heb – voor een klein meisje – veel ruimte nodig en ben bang dat het mij allemaal te krap gaat worden. De Traveller weegt 165gr.

  Tent – MSR Hubba Hubba NX
  En last, but not least, ons trail-huis: de tent. Ik wilde dus een Hilleberg, want dit merk staat bekend om zijn degelijke en duurzame tenten. Maar hoe langer je bezig met de voorbereiding en reserach en we via Lighterpack – software waarmee je exact kunt bijhouden hoeveel je aan gewicht bij je hebt – onze tas steeds zwaarder zagen worden, dachten we “oké, dit moet én kan echt veel lichter”. Een Hilleberg-tent voor 2p weegt algauw tegen de 3 kilo…Wait, wut?

  Een paar internetsessies later hebben we een shortlist: een Tarptent (thru-hikers lieveling) of de MSR Hubba Hubba NX (ook veel gezien op lange afstandtrails). Beiden rond de 1,5kilo en beiden voor- en nadelen.

  msr-hubbahubbanx

  If everything fails, dan moet je lijstjes maken en wegstrepen. De keus valt uiteindelijk op de MSR. Puur, omdat deze tent hier in NL te krijgen is. Om heel eerlijk te zijn, ik weet helemaal niets van tenten en wilde eerst even zien wat we zouden kopen: hoe voelt het, is het ruim van binnen, kun je recht op zitten, is er genoeg plek in de tent voor de backpacks of moeten die er buiten? En iets heel simpels, passen de slaapmatten wel naast elkaar? En ja, de MSR Hubba Hubba kan het allemaal hebben. Perfect, keus gemaakt!

  Reacties