Tewatte..?

  teararoa“Tewatte?” is vaak het eerste wat we horen als we vertellen dat we de Te Araroa trail gaan lopen. En dat is best logisch. We hebben zelf ook flink moeten oefenen om het er vloeiend uit te krijgen. Sterker nog, om het makkelijk te houden, noemen wij het – tegen elkaar – de Tralala.

  De Te Araroa is een thru-hike van iets meer dan 3.000 kilometer door Nieuw Zeeland. De route loopt van het meest noordelijke gelegen – Cape Reinga – tot aan het meest zuidelijke puntje – Bluff.

  Thru-hike?

  Een thru-hike is een lange afstand wandelroute. Wellicht heb je wel eens gehoord van de Pacific Crest Trail. Recent bekender geworden door het boek en film Wild. Deze 4.279 km lange route loopt van het zuiden naar het noorden van Noord-Amerika. Maar er zijn meer thru-hikes, waaronder De Appalachian Trail en Continental Divide Trail.

  Te Araroa is the greatest New Zealand adventure there is – and should be on every Kiwi’s bucket list.

  De Te Araroa is sinds 2011 een officiële route en is de droom van Geoff Chapple. In 1994 wordt de Te Araroa Trust – een stichting – opgericht om de route waar te maken. In 1998 begint Geoff Chapple met met lopen. Om te zien of een route haalbaar is, om met mensen onderweg te praten over de haalbaarheid én om ze enthousiast te maken. Eind 2011 – 13 jaar later – is de complete route een feit.

  Vergeleken met zijn Amerikaanse tegenhangers, is de Te Araroa nog een broekie. Zeker als je het vergelijkt met de Appalachian Trail. Deze wordt al sinds 1937 gelopen! Desalniettemin wint de Te Araroa snel aan populariteit. Zo is de route kortgeleden door National Geographic uitgeroepen tot één van de 20 World’s Best Hikes en door CNN als één van de 10 most amazing long-distance trails.

  Wat staat ons te wachten…

  De route beslaat dus zowel het Noorder- als het Zuidereiland en loopt door 10 regio’s: Northland, Auckland, Waikato/King Country, Whanganui, Manawatu en Wellington op het Noordereiland. Nelson, Marlborough, Canterbury, Otago en Southland op het Zuidereiland.

  Gemiddeld doet men tussen de 120 en 150 dagen over de route. Wij zijn van plan om half oktober richting Nieuw Zeeland te gaan en een weekje later te starten met de trail. Rond februari/maart verwachten de trail te eindigen in Bluff. Mits alles soepel verloopt natuurlijk: geen last krijgen van blessures en ander onvoorzien oponthoud.

  Als je de Te Araroa vergelijkt met andere thru-hikes, dan is er een behoorlijk verschil aan te merken. Waarbij je op de routes van Amerika vooral door de wildernis loopt, is de route in Nieuw Zeeland een mix van natuur en stad/dorp. En volgens de stichting zou dat ook altijd zo blijven. De Kiwi’s willen met de Te Araroa mensen enerzijds kennis laten maken met de ‘echte’ natuur van NZ, en niet alleen hetgeen wij kennen uit films zoals Lord of the Rings. En anderzijds vinden ze het sociale aspect enorm belangrijk. Doordat je veel door de bewoonde wereld loopt, leer je ook de inheemse bevolking kennen. Met de trail ervaar je ‘the best NZ has to offer‘ zowel qua natuur als mensen. Hoewel enkele boeren die aan de trail grenzen, soms een andere mening zijn toegedaan.

  De trail kent veel uitdagingen en is zeker niet te onderschatten. Maar doordat je op het Noordereiland genoeg onder de mensen kunt komen, maakt dit de trail voor beginners iets “makkelijker”. Om de 3 a 4 dagen kom je wel een plek tegen met een supermarkt, café of campsite. Het komt niet vaak voor dat je een eind moet liften om inkopen te kunnen doen. Op deze manier kun je oefenen en leren voor het uitdagender Zuidereiland, waar je afhankelijk bent van het huttensysteem en voedselboxen die je vooruit moet sturen.

  Het Noordereiland

  Een groot deel van de route over het Noordereiland – ongeveer 40 a 50 procent (700 a 800 km) – bestaat uit onverharde, gravel paden en stukken snelweg. Puristen – de trampers onder ons die vinden dat je elke km moet lopen en niet mag smokkelen middels hitchen – lopen zelfs de delen op de snelweg. Velen kiezen er echter voor om deze stukken te liften. Niet alleen omdat het saai en zwaar is, maar vooral vanwege de veiligheid. Vrachtwagens en auto’s die met 100km per uur langs vliegen, klinkt niet als iets om naar uit te kijken. Het is ook levensgevaarlijk.

  De overige 50 a 60 procent gaat door bossen (hier kunnen we veel, zeer veel, blubber verwachten), over stranden, vulkanen (Tongariro Crossing) en steden (Auckland en Wellington). Een aantal dagen van de route gaat over een rivier en kunnen met kano’s worden overbrugd. Nice!

  Het Zuidereiland

  Het Noordereiland is – wat we ons hebben laten vertellen – een mooie manier om alles te leren wat je moet weten om te overleven. Dit omdat het Zuidereiland wel voor grote delen uit wildernis bestaat.
  Helaas bestaat een procent of 20 nog steeds uit het lopen over wegen, de overige 80% is bikkelen.

  Vanwege de Nieuw Zeelandse Alpen, kan het weer zeer afwisselend zijn. Het kan voorkomen dat je door hevige regenbuien geen meters kunt maken. Het weer – en dan vooral regen – heeft invloed op de rivieren. Dat is belangrijk om in de gaten te houden, omdat op veel plekken je rivieren moet doorsteken bij gebrek aan bruggen. Als het water te hoog staat, kan dit zelfs levensgevaarlijk zijn. Het is dus vooral zaak om hier geduldig te zijn en geen risico’s te nemen. Daarom is het handig om de weerverwachtingen te checken en de TA online community (op Facebook bijvoorbeeld waar ‘Trail Angels’ ons trampers o.a. voorzien van informatie) bij te houden, zodat je goed voorbereid op pad gaat.

  Omdat we weinig steden en dorpen tegen zullen komen, wordt het kopen van eten een aardige uitdaging. Vanwege het gewicht is het onmogelijk om al het eten in je rugzak mee te nemen. Dit kan opgelost worden door een pakket te versturen naar een locatie waar we later langskomen. Zogenaamde poste restante. Op de plekken waar je dit soort pakketten heen kan sturen, worden pakketten maximaal 3 maanden bewaard. Zo kunnen we diverse voedselpakketten klaar maken in grotere steden en deze vooruit sturen. De poste restante is niet alleen voor eten bedoeld natuurlijk, maar kan ook gebruikt worden voor batterijen, kleding en alles wat je nog meer nodig hebt.

  Benieuwd naar de route?

  Bekijk de route op de kaart hieronder. Zoom in voor meer detail.

  Meer weten?

  Wil je meer info over de route? Bekijk de website van de Te Araroa Foundation. Of de Te Araroa Wiki.

  Reacties